Megoldás - ha nem lehet visszaállítani a mentést

Megoldás arra az esetre amikor az AHCI módban telepített rendszer

biztonsági mentését nem lehet visszaállítani.....Meglepődve tapasztaltam, hogy az eddig IDE-módban telepített rendszereknél tökéletesen működő biztonsági mentések visszaállítása AHCI-módban telepített oprendszer esetében sikertelen......
Sőt nem csak eredménytelen, hanem "ijesztőnek" tűnő is, mivel a sikertelen visszaállítást követően a gép nem tud bebootolni, mert a bootoláskor vagy nem jut el a tárolókig, vagy nem ismeri fel azokat (lásd a képeket).


                      


Első gondolatom az volt, hogy telepíthetem újra a rendszert, de felesleges volt erre gondolni, mert mint utóbb kiderült, erre az esetre is van megoldás .....
Megjegyzés: nálam ez a hiba a Macrium Reflect és a Paragon Backup & Recovery 2012 programok használatánál is jelentkezett.

Elöljáróban annyit, hogy egy régebbi Gigabyte P35-DS4 (F14 BIOS) alaplap van a gépemben és többnyire egy SSD-t, de olykor egy HDD-t használok (rajtuk egy Windows7-el) és mindkettőnél fennállt a hiba..

Ha a Restore alkalmával jelentkezne a fent leírt hiba, akkor mindenekelőtt valahogy törölni kell a hibás Windows-t tartalmazó "C", illetve a "Rendszer számára fenntartott" 100 MB-os partíciókat, mivel bootoláskor nem csak a tárolókat nem találja hanem a betöltés nem megy odáig (megáll), hogy a BIOS-ba be lehessen lépni, hogy DVD-ről indítva újra lehessen telepíteni a rendszert.


Ezt én úgy oldottam meg, hogy egy másik már működő géphez csatlakoztattam a problémás SSD/HDD-t és a win saját partíciókezelő felületén töröltem le őket.
Ezt követően az üres SSD/HDD-re már minden gond nélkül újratelepíthető a rendszer.


Azoknál a régebbi alaplapokat tartalmazó gépeknél, amelyek BIOS-a nem vagy "bizonytalanul" támogatja az AHCI módú telepítést az alábbi megoldás segíthet:A biztonságimentés helyreállításának menete AHCI-módban telepített rendszereknél.


1. Az alkalmazott program Rescue CD-jéről bootoljunk be.
2. Az újraindítást követően rögtön (!) be kell lépni a BIOS-ba és az eddigi AHCI beállításokat IDE módra kell átállítani és a változtatás elmentését követően újra kell indítani a gépet, amikor megint rögtön be kell menni a BIOS-ba (!) ahol a bootolási sorrendnél beállítjuk, hogy a CD-ről/DVD-ről bootoljon (induljon) a gép (Pl. First Boot Device --> CD-ROM)!
Az újabb változtatást elmentve újraindul a gép, ha jól csináltunk mindent, akkor most már a Rescue CD-ről is tudunk bootolni, csak amikor kiírja, hogy miről akarunk bootolni, akkor a CD-ről való induláshoz meg kell nyomni egy billentyűt.
3. A képernyőn megjelenik a Restore program, a szokott módon megcsináljuk a visszaállítást, majd ha kész, kilépve a programból, újraindul a gép, ekkor megint rögtön be kell menni a BIOS-ba és az eddigi IDE-módú beállításokat vissza kell állítani AHCI módra!!!
A változtatás elmentését követően újraindul a gép, ekkor már működnie kellene a visszaállított rendszernek, de ahhoz, hogy CD-ről is képes legyen bebootolni ajánlott megint a BIOS-ba belépve a CD-t/DVD-t is a megfelelő boot-sorrendbe tenni.
Figyelem!
AHCI módnál már nem CD-ROM-ot kell beállítani hanem az adott meghajtóra jellemző nevet, pl. a gépemben lévőnél a P2-Optiarc DVD-t kell megadni,
Ha ez is meg van, akkor el kell menteni ezt a változtatást is és amikor újraindul a gép már használható is a visszaállított rendszer.


A probléma megoldásához adott ötletért köszönet illeti a PH! fórumról Fire/SOUL/CD -t.
További témák:
Klónozás Macrium Reflect Free program használatával
Rescue CD (bootolható lemez) készítése Macrium Reflect programhoz.
Biztonsági mentés és helyreállítás Macrium Reflect-el
Biztonsági mentés, helyreállítás Paragon Backup & Recovery 2012 Free programmal.
Megoldás arra az esetre, ha az AHCI módban lévő oprendszer biztonsági mentését nem lehetne visszaállítani
Vírusirtás Kaspersky Rescue Disk használatával.
Ventilátorszabályzók
Merevlemez halkítás
BIOS-frissítés (Gigabyte P35-.....)
Bootolható CD/DVD készítése AOMEI Backupper programhoz
Rendszer biztonsági mentése, visszaállítása AOMEI Backupper programmal
Merevlemezek, SSD-k klónozása AOMEI Backupper programmal