Mentés, visszaállítás Macrium Reflect Free programmal.

Operációs rendszer mentése, visszaállítása a Macrium Reflect Free program használatával.
Mivel az ismertető régen készült, ezért az újabb verziók és az ismertető között kisebb eltérések lehetnek, de ettől még az ismertető továbbra is használható.Annak ellenére, hogy ennek a programnak a használata nem túl bonyolult, szeretném felhívni mindenki figyelmét arra, hogy bár az alábbi leírás nálam tökéletesen működik, a leírtakat mindenki csak saját felelősségére alkalmazza, mert a hibás használatból eredő esetleges károkért, adatvesztésért semmilyen felelősséget nem vállalok!Elöljáróban fontos megemlíteni, hogy minden rendszervisszaállításhoz okvetlen szükséges egy bootolható eszköz (CD/DVD vagy pendrive) használata, míg a rendszer mentése történhet Windows alól is (ahogy azt a Macrium tutorials is bemutatja), de ajánlott a mentést is bootolható eszköz (CD/DVD, pendrive) használatával csinálni. Ez utóbbi megoldás főleg akkor lehet jó választás ha a számítógép nem tartozik az újabbak közé (például Gigatyte GA P35-DS4) és AHCI módban üzemel a gép.

A Rescue (bootolható) CD létrehozására kétféle lehetőség is van.
Az egyik lehetőségnél le kell tölteni és telepíteni kell a Macrium Reflect Free programot, majd a Windows AIK segítségével el kell készíteni a bootolható CD-t vagy pendrive-t. ( Talán mondanom sem kell, hogy ez kissé hosszadalmas művelet).
A másik esetben (ha nem akarunk bajlódni a WAIK-al) alábbi linkekről a megfelelő (x64, x86) ISO fájl-t letöltve szinte pillanatok alatt elkészíthető a bootolható CD vagy pendrive.
Ez utóbbi megoldást választva még a Macrium Reflect programot sem kell telepíteni a gépre, mert úgy a mentés mint annak a visszaállítsa is a bootolható CD/DVD-n vagy pendrive-on lévő Macrium Reflect program segítségével elvégezhető.


A v8.0.6392 ISO fájl (x64) ide kattintva letölthető,

míg a későbbi kiadású v8.0.7175 (vagy még újabb) ISO, a NeszeTools oldaláról tölthető le.

(Megjegyzés: A 8.0.7175 verzió már magyar nyelvi támogatással van ellátva.)


(A bootolható eszközök (CD/DVD vagy pendrive) elkészítésének módjai ide kattintva olvashatók.)
Az oprendszer biztonsági mentése.


1. Bootoljunk be a rescue CD-ről vagy a pendrive-ről, majd ha betöltött a Macrium Reflect progi kattintsunk a "Backup" fülre majd a "Image selected disks on this computer"-re2. A megnyíló "Disk Image" ablakban ki kell jelölni a rendszerpartíciókat , majd a Destination résznél meg kell adni a mentés helyét, ami egy tetszőleges mappa vagy CD/DVD is lehet.
A "Backup filename"-nél egyedi név is adható a mentésnek. Ha ez is kész akkor katt a Next-re.3. Az új ablakban a beállítások ellenőrizhetőek le, ha oké, akkor klikk a "Finish"-re.4. A megnyíló ablakban látható a mentés folyamata. Ha elkészült a biztonságimentés, akkor klikk az OK-ra.

5. Ezzel kész a rendszer biztonsági mentése. Kilépéshez újra kell indítani a gépet és közben el kell távolítani a bootlemezt.


Helyreállítás.


A backup helyreállításához elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk az előzőekben elkészített bootlemezzel.
A helyreállítás menete a következő:
1. Rakjuk be a Boot CD-t vagy a bootolható pendrive-t és indítsuk újra a gépet.


2. A megnyíló ablakban megjelenik az előzőekben lementett rendszerpartíció.
Ha több mentésünk is van, akkor ki kell választani azt amit visszaszeretnénk állítani majd kattintsunk a "Restore Image"-ra.
3. A következő ablakban kijelölve látható a visszaállítandó mentés valamint alul a merevlemez partíciói. Katt a "Next"-re.


4. Megjelenik az összesítés, ha oké, akkor katt a "Finish"-re


5. A felugró Confirm Overwrite ablak kétféleképpen jelenhet meg.
Az egyiknél ha egyetértünk azzal, hogy a meglévő oprendszert felülírjuk, akkor csak rá kell kattintani a "Continue ..." gombra, míg a  másik fajta ablaknál először be kell tenni a pipát az "All target volume data will be overwriten. Confirm to proceed" előtti jelölőnégyzetbe és csak ezután kell a "Continue ..." gombra kattintani.
Ezzel elkezdődik a visszaállítás folyamata.


6. Amikor lefutott a visszaállítás, akkor katt az "OK"-ra majd a "Cancel"-re.


7. A művelet befejezéséhez klikk a "Shutdown WinPE"-re.Ezzel kész is a mentés visszaállítása. Ha minden jól lett csinálva, akkor tökéletesen kell, hogy működjön a gép.
További témák:
Klónozás Macrium Reflect Free program használatával
Rescue CD (bootolható lemez) készítése Macrium Reflect programhoz.
Biztonsági mentés és helyreállítás Macrium Reflect-el
Biztonsági mentés, helyreállítás Paragon Backup & Recovery 2012 Free programmal.
Megoldás arra az esetre, ha az AHCI módban lévő oprendszer biztonsági mentését nem lehetne visszaállítani
Vírusirtás Kaspersky Rescue Disk használatával.
Ventilátorszabályzók
Merevlemez halkítás
BIOS-frissítés (Gigabyte P35-.....)
Bootolható CD/DVD készítése AOMEI Backupper programhoz
Rendszer biztonsági mentése, visszaállítása AOMEI Backupper programmal
Merevlemezek, SSD-k klónozása AOMEI Backupper programmal