Ventilátorszabályzók

Számítógépek ventilátorainak fordulatszabályzása.
    A számítógépeknél, ha csendre vágyunk, előbb vagy utóbb szükségessé válik a ventilátorok fordulatának leszabályozása, mert többnyire terhelés nélküli módban (pl. netezés) használjuk azokat és ilyenkor nagyon zavaró lehet a teljes fordulaton működő ventik zaja.

Sőt akkor is nagyon jól jöhet egy ventilátor szabályzó ha az alaplapunkkal vagy különböző segédprogramokkal nem lehet az elvárásainknak megfelelő mértékben szabályozni a ventik fordulatát. Arról nem is szólva, hogy sokkal egyszerűbb és gyorsabb egy előlapi ventilátor szabályzóról a ventik fordulatát állítani.

Az itt bemutatásra kerülő (több példányban megépített és hibátlanuk működő) ventilátorszabályzók elkészítéséhez minimális alapismeret szükséges, ezért mindenki csak saját felelősségére fogjon az elkészítéséhez, mert én semminemű felelősséget nem vállalok az esetleges rossz kivitelezésből történő károkért!

A bemutatásra kerülő szabályzókból tetszőleges csatornaszámú ventilátor szabályzók készíthetők, de általában elég szokott lenni a max. 4-6 venti szabályzásra alkalmas változat is. Ha valakinek több vagy kevesebb szabályzós változatra van szüksége, akkor azt kedve szerint bővítheti vagy csökkentheti.Ventilátor szabályzás LM317T feszültségstabilizátor IC-vel.

Az LM317 stabilizátor IC gyári adatlapja
Szabályzási tartomány: Uki=1,2-37V/1,5A (Ube 40V és TO-220 tokozás esetén)

Az LM317T stab. IC-vel megvalósított kapcsolás hátránya az, hogy az IC viszonylag magas dropout-értékű: pl.0,5A-es áramú terhelésnél (ilyen pl. a 120/38 mm-es UltraKaze 3000rpm fordulatú venti, ami 0,6A-t vesz fel!) a kimeneti feszültség kb. 1,8-2V körüli feszültséggel kisebb lehet, mint a bemeneti fesz (12V), ezért ezzel az IC-vel főleg akkor érdemes fordulatszám szabályzót építeni, ha nincs szükség a ventilátorok teljes fordulatára, vagy ha nagyon kicsi a ventilátor terhelése (0,1-0,15A), mert ekkor a kimeneti feszültség elérheti, esetleg meg is haladhatja a 11V-ot.
Sajnos az LM317T stabilizátor IC-vel készült ventilátor szabályzóról nem készült fotó, ennek pótlásáért nem szedem ki a másik gépéből.


Ventilátor szabályzás LM2941T low-drop típusú feszültségstabilizátor IC-vel.

Az LM3941T stabilizátor IC gyári adatlapja
Szabályzási tartomány: Uki= 5-20V/1A (TO-220 tokozás esetén)

Az LM2941T stabilizátor IC-vel megvalósított kapcsolás nagy előnye, hogy az IC-nek roppant kicsi a dropout-értéke.
Például még 0,6A áramú terhelésnél is a kimeneti feszültség alig esik a bemeneti 12V alá, ezért a nagy áramfelvételű ventik esetében a várható kimeneti fesz. kb. 11,7V körül lesz, míg a kis áramfelvételű ventilátoroknál (pl. 0,15-0,2A) az Uki kb. 11,85V körül várható.

A fentiekből következően ezzel az IC-vel főleg akkor érdemes fordulatszám-szabályzót építeni, ha minél nagyobb kimeneti feszültségre van szükségűnk, mert így, szükség esetén (pl. tuningnál), a ventilátorok közel teljes fordulata elérhető, és így hatékonyabb hűtés valósítható meg.
Mindkét kapcsolás esetében a felhasznált alkatrészek lehetőleg minél jobb minőségűek legyenek, például min. 5% tűrésű ellenállások (de nem ártana az 1%), a kondik lehetőleg tantal és 35V-ak legyenek.
A stabilizátor IC-k hűtéséről megfelelő méretű hűtőbordával okvetlen gondoskodni kell, de vigyázni kell, hogy a ha közvetlenül a bordára szereljük az IC-t az ne érintkezzen semmivel, mert ellenkező esetben zárlat lehet!!!

Egy két kép az LM2941T stabilizátor IC-vel épített szabályzóról:          

            

         

          

   További témák:
Klónozás Macrium Reflect Free  program használatával.
Rescue CD (bootolható lemez) készítése Macrium Reflect programhoz
Biztonsági mentés és helyreállítás Macrium Reflect-el
Biztonsági mentés, helyreállítás Paragon Backup & Recovery 2012 Free programmal.
Megoldás arra az esetre, ha az AHCI módban lévő oprendszer biztonságimentését nem lehetne visszaállítani
Vírusirtás Kaspersky Rescue Disk használatával.
Merevlemez halkítás
BIOS-frissítés (Gigabyte P35-.....)
Bootolható CD/DVD készítése AOMEI Backupper programhoz
Rendszer biztonsági mentése, visszaállítása AOMEI Backupper programmal
Merevlemezek, SSD-k klónozása AOMEI Backupper programmal